Hampaiden keraamiset kruunut ja laminaatit

Laajasti paikattu, tummunut tai esimerkiksi tapaturmaisesti lohjennut hammas voidaan korjata valmistamalla siihen keraaminen kruunu tai fasadi (pinta), jota kutsutaan laminaatiksi.

Kruunut ja laminaatit ovat esteettisiä ratkaisuja. Niiden materiaali on ehjän, terveen hammaskiilteen kaltaista. Samoin niiden kestävyys on hyvin lähellä elävää, paikkaamatonta hammasta.

dental-crown

Kruunua varten hampaasta hiotaan ohut kerros kauttaaltaan, siitä tehdään pilarin muotoinen. Sitten hampaasta otetaan jäljennös, jonka avulla teknikko valmistaa siihen sopivan keraamisen kruunun. Tämän värisävy valitaan tarkoin halutun mukaiseksi. Laminaattia, fasadia, varten hampaasta hiotaan vain etupinta. Hampaisiin tehdään väliaikainen kruunu paikkamuovista siihen saakka, kunnes teknikon valmistama kruunu on valmis. Tähän menee yleensä viikko.

Joskus potilaat haluavat, että 4-6 etummaista hammasta korjataan tummumisen tai vanhojen, kuluneiden muovipaikkojen vuoksi laminaateilla tai kruunuilla. Myös hammasriviä voidaan tällöin muokata tasaisemmaksi kruunujen muotoilulla.Näin saadaan yleensä esteettisesti hyvin tyydyttävä ja kaunis lopputulos.

laminaatit

Lisätietoja kruunuista ja laminaateista, sekä muustakin hammashoidosta löytyy osoitteesta www.hammaslaakariliitto.fi/suunterveys/suunhoito.